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Chapter 7 – Bid Phase Guidelines 
 

7.4 PRE-BID SITE VISITS 
 
 

GENERAL 
 
 1. A Pre-bid Site Visit provides potential bidders with an opportunity to view the 

project site and become familiar with existing conditions.  Most often, bidder’s 
access to the site will be restricted to this specified time period to minimize facility 
disruptions.  Bidders are NOT REQUIRED to attend in order to bid a project.  

 
2. Pre-bid Site Visits are scheduled for most projects and are conducted by the 

Division of Construction staff.  
 
3. The requirement for the PM and Consultant/Designer to attend the Pre-bid Site 

Visit is by mutual agreement between the BUL and Regional Supervisor. A request 
for a Consultant/Designer to attend the Pre-bid Site Visit is considered an optional 
service. 

 
 4. Consultant/Designer attendance is beneficial to the project to be able to listen to 

bidder questions. Bidders are encouraged to fill out the Bidder’s Question Form to 
get a question resolved by addendum. An alternative method for 
Consultant/Designers to hear bidder concerns and questions would be via a 
teleconference call (conducted by field staff) after the bidder Pre-bid Site Visit. 

 
 5. During a Pre-bid Site Visit, factual information shall not be exchanged and no 

interpretations of the contract documents shall be made.  Such information 
includes responses to bidder questions regarding reference to specific specification 
sections and drawing plans, details and notes clearly identified on the contract 
documents.  Conflicts and items that are not clearly identified in the 
documents shall only be answered by written addendum.  Without the benefit 
of a written addendum, verbal answers are not enforceable and are subject to the 
interpretation of those listening. Furthermore, verbal answers are not made 
available to all potential bidders not in attendance at the Pre-bid Site Visit.  

 
 6. Pre-bid site visits on rare occasions may be made mandatory for bidders on 

projects where specific expectations or requirements cannot be readily described 
in the drawings and specifications.  The Consultant/Designer would be required to 
attend such a pre-bid site visit.  Examples of projects that have utilized mandatory 
pre-bid site visits include: 

  a. A stone cleaning project at the New York State Capitol where multiple sample 
cleanings were performed during design development and specific samples 
were identified as the standard for acceptable cleanliness.  

  b. A tire dump remediation project where the specified shredded tire product 
was required to meet a minimum cleanliness standard.  Acceptable and 
unacceptable shred samples were made available for inspection at the pre-
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bid site visit.  Bidders were informed that these shred samples would be used 
throughout the project to determine the acceptability of all shred produced.  

   Use of a mandatory pre-bid site visit requires approval by the BUL, Client 
Agency and Division of Construction because it potentially limits competition.  
Aggressive project marketing would be required.  Justification for the use of a 
mandatory pre-bid site visit must be included in the project record.   

 
PRE-BID CONFERENCE  

 
  
Although rarely used, a more formal Pre-bid Conference may be recommended for large multi-trade 
contracts and high profile projects to familiarize all bidders with requirements of the local facility and 
to listen to questions and concerns raised by those present.  
  
When a project has a Pre-bid Conference, the Project Manual cover page will include this notice.  The 
Advertisement for Bids will also include the location, date and time for the meeting.  
 
The Area Supervisor or the OGS Team Leader shall chair the meeting.  An attendance sheet should 
be used to have a record of those who attended the meeting. 
 
At this meeting, no interpretations of the Contract Documents shall be made.  Responses to drawing 
and specification questions should only be those that can be made by reference to specific 
Specification sections and Drawing plans, sections, details, and notes.  Conflicts and items that are 
not clear in the documents can only be answered by addendum.  Without the benefit of an 
addendum, verbal answers are subject to the interpretation of those listening and are not available to 
anyone not in attendance at the meeting. 
 
State attendees should include the OGS Team Leader, Project Manager and other designated 
Consultant/Designers, the Engineer-In-Charge, area construction and mechanical supervisors, facility 
representatives, and representative(s) from the Office of Contract Administration.  Others that may be 
asked to attend, dependent upon the project, are representation from Contract Compliance, other 
State agencies (such as the Department of Labor), and local municipalities. Consultant/Designers 
may be requested to attend by the OGS Team Leader as an optional service. 

  
The following subjects should be discussed at the Pre-bid Conference: 
1. Bid security in the form of bid bonds or certified checks. 
2. Sales and Use taxes. 
3. Permits:  Generic statements that there are no local building permits required to be obtained 

by the contractors, except for those required for specific items such as roadway permits and 
local tie-ins to public utilities. 

4. Date, time, location for receipt of bids and OGS security protocols / delays. 
5. Forms that must be included with the bids. 
6. Specific rules of the local facility that require bidder compliance. These rules must be included 

in the documents.  If not included, an addendum will need to be issued that includes these 
rules. 

7. Special project specific requirements in the documents. 
8. Questions raised by the potential bidders present at the meeting. 
9. Tour of the project site after the meeting 
10. The following agenda is recommended: 

 a) Introduction of representatives from the State 
 b) Project Overview (Consultant/Designer) 
 c) Bidding requirements 
 d) M/WBE and EEO requirements 
 e) Security regulations at the facility 
 f) Specific project requirements 
 g) Questions from the bidders in attendance 
 h) Tour of the site 
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